Kebaikan Chia Seed

Biji chia adalah tambahan yang bagus untuk sebarang diet. Sarat dengan vitamin dan mineral penting, ia membekalkan tenaga berpanjangan, mengenyangkan anda dan mempunyai banyak manfaat kesihatan. Inilah yang anda perlu tahu tentang nilai pemakanan biji chia dan bagaimana ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

Biji chia adalah sumber serat pemakanan, protein, lemak sihat, zat besi, kalsium dan antioksidan yang sangat baik. Kandungan serat yang tinggi membantu mengawal penghadaman dengan menambahkan pukal ke dalam najis serta menggalakkan keteraturan. Selain itu, biji chia membantu mengurangkan paras kolesterol kerana kandungan serat larutnya yang tinggi yang mengikat dengan asid hempedu dalam usus untuk perkumuhan. Ia juga mengandungi asid lemak omega-3 yang menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan melindungi daripada keradangan daripada keadaan seperti arthritis atau asma.

Biji chia menawarkan pelbagai manfaat kesihatan yang menjadikannya tambahan yang bagus untuk diet seseorang. Pertama, mereka adalah sumber serat yang sangat baik; hanya dua sudu menyediakan 11 gram serat. Ini membantu menggalakkan pencernaan yang sihat, membantu dalam penurunan berat badan dan memastikan seseorang berasa puas lebih lama. Selain itu, biji chia juga mengandungi lemak sihat dalam bentuk asid lemak Omega 3 yang boleh membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan mengurangkan keradangan. Ia juga perlu diperhatikan bahawa biji chia sarat dengan antioksidan, protein, vitamin dan mineral seperti magnesium, besi dan zink.

Satu lagi faedah memakan biji chia adalah keupayaannya untuk membantu mengawal paras gula dalam darah kerana ia melambatkan penyerapan karbohidrat ke dalam aliran darah. Seterusnya ini membantu mengelakkan lonjakan paras gula dalam darah yang sering berlaku selepas mengambil makanan manis atau hidangan besar yang tinggi dengan karbohidrat halus seperti roti putih atau pasta.

Kesimpulannya, biji chia adalah kuasa pemakanan yang boleh ditambah dengan mudah pada hampir semua hidangan. Mereka membekalkan jumlah serat, protein, dan lemak sihat yang mengagumkan sebagai tambahan kepada pelbagai vitamin dan mineral lain. Dengan begitu banyak potensi manfaat kesihatan, biji chia merupakan pilihan yang sangat baik untuk sesiapa sahaja yang ingin meningkatkan pengambilan nutrien mereka atau meningkatkan kesihatan keseluruhan mereka. Ia bukan sahaja mudah dicari dan agak murah, tetapi ia juga mempunyai rasa pedas yang menyenangkan yang boleh meningkatkan rasa banyak hidangan.

Kelebihan:

– Kaya dengan antioksidan, yang boleh membantu mengurangkan keradangan.

– Tinggi serat, membantu mengawal penghadaman dan menggalakkan bakteria usus yang lebih sihat.

– Sarat dengan asid lemak penting, seperti Omega-3 dan Omega-6, yang boleh meningkatkan kesihatan jantung.

– Sumber protein berasaskan tumbuhan yang baik, membantu membaiki tisu yang rosak dan membina otot.

– Boleh membantu menurunkan paras kolesterol dalam darah dan mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.

Keburukan:

– Terlalu banyak serat boleh menyebabkan gangguan pencernaan atau kekejangan.

– Orang yang mempunyai alahan kepada ahli keluarga pudina yang lain (seperti pudina atau selasih) harus mengelakkan biji chia.

– Biji chia tinggi kalori dan boleh menyebabkan penambahan berat badan jika diambil secara berlebihan.

– Boleh mengganggu penyerapan ubat-ubatan tertentu dan perlu diambil selang dua jam daripadanya.

– Sesetengah jenama mungkin mengandungi bahan tambahan atau pengawet yang berbahaya

——————————————————————————————–

Awas/Perhatian/Amaran:  : Artikel ini hanya untuk anda mendapatkan maklumat pantas berkaitan tajuk tersebut. Ia telah dijana dan dirumuskan dengan menggunakan aplikasi a.i (artificial intelligence) terkini. Ada kemungkinan maklumat/fakta yang diberikan tidak tepat (tidak jelas). Jadi, sila selidiki lebih lanjut sekiranya terdapat kemusykilan. Pihak kami tidak bertanggungjawab bagi menanggung kerugian atau apa sahaja yang berlaku sekiranya menggunakan maklumat ini..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *